25+1 Sokkoló tény a vízről – 2023.03.22. a Víz világnapja

A Víz Világnapját ünnepeljük minden év március 22-én. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először egy évvel később, 1993-ban tartották, ami azt jelenti ,hogy idén ünnepeljük életünk forrását 30. alkalommal.
Az idei Víz Világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldása a jó irányba tett lépések felgyorsításában rejlik. Mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban.
Igen, Neked is!

Így ez egy tökéletes alkalom arra, hogy olyan tényeket olvass a vízről, amikről lehet ,hogy ezelőtt még sosem hallottál.

  1. A víz az egyetlen olyan anyag, ami három fajta halmazállapotban is előfordul a természetben: folyadék, gáz és szilárd.

  2. A légkörben több víz található, mint a Föld folyóiban együttvéve.

  3. Az emberi agy 70%-a víz, nem is kérdés tehát, hogy miért lételemünk a vízfogyasztás és miért elengedhetetlen a megfelelő hidratáltság mentális egészségünk megőrzéséhez. 

  4. Földünk zárt rendszerként működik, ami azt jelenti, hogy se nem veszít, se nem nyer extra anyagokat. Az a víz tehát, ami évmilliókkal ezelőtt is jelen volt bolygónkon, ma is itt van.

5. Üdítők, kávé és tea hiába szinte teljesen vízből készülnek, de koffein tartalmuk miatt, enyhe vízhajtó hatásuk van, és ezzel megakadályozzák, hogy a víz a szervezet minden fontos részébe eljusson.

6. Egyes országokban a népesség fele nem jut tiszta ivóvízhez, és betegszik meg a szennyezett víz fogyasztása miatt.

7. A bolygó édesvizének 90 százaléka az Antarktiszon található.

8. Több, mint 1.5 milliárd ember nem jut tiszta, egészséges vízhez a Földön.

9. Víz több anyagot old, mint bármely más folyadék. Bárhol folyjon, a szervezetben vagy a vízvezetékekben, a víz vegyi anyagokat, szennyeződéseket, ásványi anyagokat és tápanyagokat hordoz magával.

10. A csecsemők születésüktől 6 hónapos korukig 7-szer több vizet igényelnek testtömeg kilogrammonként, mint a felnőttek. Mennyi vizet kell pontosan innunk naponta?

11. Amikor valakinek szomjúság érzete támad, addigra a szervezet már 1%-ot veszített vízháztartásából. Inni még az előtt kell, hogy a szomjúságérzet jelentkezne. Ezért is érdemes egy a számodra kényelmes kulacsot, megtöltve, mindig magadnál tartani, hogy a szomjúsághoz el se juss.

12. A világ népességének 85%-a a bolygó szárazabb felén él és sajnos a jelenlegi tendenciák mellett ez az arány évről évre rosszabb lesz az elsivatagosodás miatt. Sajnos ezt a folyamatot már első kézből tapasztalhatjuk hazánkban is.

13. A közép-afrikai nők átlagosan 16 órát töltenek el egy héten víz gyűjtésére.

14. Felmérések alapján Amerikában átlagosan 500 liter víz a napi felhasználás fejenként egy átlag háztartásban, hazánkban ez hozzávetőleg 110-120 liter.

15. Ha egy cigarettacsikket száraz talajon eldobnak, az 1 köbméternyi talajvizet szennyez be. Ha ezt a cigarettacsikket vízbe dobják, akkor a tönkretett víz mennyisége ennek ötszöröse.

16. Az ajánlott napi vízhasználat egy napra egy főnek: 50 liter, egy tipikus gambiai polgár kevesebb, mint 4.5 liter vizet használ egy nap.

17. Egy 10 perces zuhanyzás 75-200 liter vizet használ el. Érdekesség, hogy kb. 150 ezer liter víz kell egy közönséges személygépkocsi előállításához, beleértve a gumikat is. Ezért noha alap esetben a tusolás spórolósabb lehet a kádban fürdőzésnél, ha mégis hosszú forró fürdőzésre vágy inkább töltsd meg a kádat egy jó kis fürdő teás vízzel, hetekig feltölti a lelked.

18. Egy átlagos vécénél mintegy 8 liter víz folyik el minden egyes használat után. Ezért a mosdó használatakor nem csak a fóliamentes wc papír segít a környzettudatosságban, hanem a megfelelő gomb lenyomása és a víztakarékos rendszer választása is sokat ad a környezeti terhed csökkentéséhez.

19. A vesében a teljes vérmennyiség 20-25 alkalommal kerül megszűrésre naponta. A vese önmagában körülbelül 150 liter folyadékot szűr át egy nap alatt. Ezzel szemben egy nap kb. 2-4 liter víz vész el a vizelettel, légzéssel vagy verítékkel az emberi szervezetből. Emiatt, ha nem folyamatosan iszunk vizet, a vesék nem tudják ellátni a funkciójukat és ez vesebetegséget eredményezhet.

20. A világ szegényeinek több mint fele a nem megfelelő higiénikus viszonyok, illetve a rossz minőségű víz miatt betegek.

21. 1986 végén, a World Health Organization hivatalosan is kijelentette, hogy a betegség-előfordulások gyakorisága világszerte 80%-kal esne, ha minden embernek hozzáférhető lenne a tiszta ivóvíz.

22. 1 csésze kávéhoz szükséges kávészemek előállításához 140 liter vizet használnak fel,  1 kg rizshez 5000 liter vízre szükség ( utóbbinak egy része újrahasznosított).

23. A víz a legjobb ránctalanító, mert természetesen hidratálja a bőrt, és biztosítja a sejtképződését a bőr rétegei alatt, hogy az egészséges és ragyogó legyen. Így ha a megfelelő víz bevitel adott, csupán a megfelelő fényvédelemmel évekkel fiatalodhat és fiatalon maradhat a bőr.

24. A meleg víz nehezebb, mint a hideg.

25. Magyarországon a csapvizet 95%-ban felszín alatti vizekből nyerjük, ellentétben más országokkal, ahol kénytelenek folyók és tavak tisztított vizét inni, ami sokkal jobban ki van téve a szennyezéseknek. Nálunk sok helyen karsztvíz vagy ásványvíz minőségű víz folyik a csapból. Szóval csak kapd fel a kulacsod és ne pazarold a pénzed.

+1. A csapvíznek sokszor a benne található klór miatt van keserű mellékíze. Ahogy a klórt eltávolítjuk a csapvízből, a víz nagyon finom és iható lesz. Akár minden nap karsztvizet vagy ásványvizet ihatunk, ha felszerelünk egy konyhai vízszűrőt. A klór eltávolítása utána a magyar csapvíz minősége vetekszik a legdrágább ásványvizek minőségével.