Élő vagy mű fenyő – Melyiket válasszam?

Minden évbe újra és újra előjön a kérdés: melyik a környezetbarátabb? Élő vagy műfenyő? Kezdjük a Decembert azzal, hogy pontot teszünk az ügy végére.

De a műfenyőt akár 20 évig is használni fogom! De az élő fenyő  az élete során tisztítja a levegőt! De a műfenyőt csak egyszer kell megvenni az élőt minden évben kocsival furikázod az otthonodig! A lényeg a szeretet, nem számít, hogy miből készül az a karácsonyfa! – Hangoznak el az érvek és az ellenérvek minden évben. 

Sok éven keresztül nem is kaptunk egységes választ erre, viszont mostanra a szakértők álláspontja azonos, így végre nem kell nekünk stresszelni azon ,hogy az ünnepek alatt, hogyan is oldhatjuk meg ezt a találós kérdést.

Szerencsére a világban egyre több lehetőségünk van  arra, hogy valamire környezettudatosabb megoldást és alternatívát keresünk az eddigieknél, ugyanez igaz a karácsonyfára is.

 

Valljuk be őszintén, a vágott fenyő és a műfenyő sem környezetbarát, viszont igenis van mérhető különbség abban, hogy melyiket választjuk. Többek között  a kanadai Ellipsos független környezeti ügynökség elemzése is azt bizonyítja, hogy az élő fenyő minden esetben fenntarthatóbb választás mint a műanyag társai.

Miben ad többet és vesz el kevesebbet az élő/igazi fenyő?

A természetes fenyő oxigént termel, amíg ki nem vágják. Tévedés azt hinni , hogy ezek a fák egy “vad” erdőből kerülnek ki, az esetek túlnyomó többségében ezeket karácsonyfa-ültetvényen termesztették, ahol a kivágott fákat évente pótolják, és talán a talajt sem zsigerelik ki annyira. Fontos tudni, hogy  egy fenyőfa méretétől függően úgy 10 évig növekszik, és addig élőlények (madarak, rovarok) lakhelye, elnyeli a légkört melegítő szén-dioxidot és oxigénnel dúsítja a levegőt. Kicsit sem mellékesen csodás karácsonyi illatot ad otthonunknak.

Viszont ha vágott fenyőt választasz pár dologra mindenképp figyelj oda!

Mire figyeljek, ha élő fenyőt vásárolok?

  • Mindenképp úgy járunk el környezettudatosabban, ha Magyarországon nevelt, lehetőleg minél közelebbi helyről származó igazi fenyőt vásárolunk.
  • Ha ez megvan arra is figyeljünk , hogy az otthonunkhoz legközelebb eső helyen vásároljuk meg, így a hazaszállításával sem növeljük tovább környezeti terhét.
  • Ezentúl fontos szempont, hogy az igazi fenyők komposztálással, vagy égetéssel hasznosíthatóak az ünnepek végeztével, a műfenyőkről azonban ugyanez már nem mondható el.
  • Az ünnep múltával a fenyőfák további módokon is újrahasznosíthatók: fűrészporként, talajtakaró, vízmegtartó mulcsként, esetleg fűtőanyagként, komposztként , (tűlevelei komposztba keverve 3-4 cm vastag rétegekben elterítve lazán tartják a halmot)

  • Ha a fenti megoldásokra nincs lehetőséget, figyelj oda, hogy a fát minden dísztől és idegen anyagtól megszabadítva juttasd el egy olyan helyre ahol komposztálják vagy felhasználják.

Összességében tehát a műfenyőről szóló érvelés, miszerint ezt nem dobjuk ki minden évben és nem kell fát kivágni miatta, ráadásul akár 20 évig is használhatom igazak. Mégsem elegendőek, ahogy a fent említett kutatás is bizonyítja sokkal- sokkal tovább kellene használni mint amennyi ideig ezek valóban igénybe vannak véve.

Legalább 20 éven keresztül kellene minden évben ugyan az a fa alatt ünnepelnünk az Ellipsos életciklus elemzése alapján. Ugyanis ennyi időre van szükség ahhoz, hogy egy Kínában gyártott műfenyő környezeti terhe egyenlő legyen egy igazi, vágott fenyőével.

Ha mindenképp műfenyőt választasz:

  • Hazánkba is a legtöbb műfenyő Kínából érkezik. Ezért ha van lehetőséged műfenyő karbonlábnyomát csökkentheted azzal, ha Európában gyártott alternatívát vásárolsz inkább.
  •  Inkább PE ( = polietilén) alapanyagú műfenyőt vásárolj PVC-ből készült helyett. A PVC alapanyagú műfenyők gyártása során gyakran alkalmaznak mérgező adalékanyagokat, köztük ólmot is, ami a fenyő használatával és az anyag elöregedésével a lakás levegőjébe is kerülhet veszélyes por formájában.

Végül pedig az mindenki számára egyértelmű, hogy a vágotthoz képest  földlabdás variáció jobb megoldás. Így az eddig említett verziók közül a legfenntarthatóbb megoldás, hiszen ezeket a növényeket karácsony után ki lehet ültetni így nem válnak hulladékká, és tovább lehetnek hasznos tagjai az élő Földnek.

Viszont ha földlabdás fenyőt vásárolsz karácsonyra, tenned kell azért, hogy a fenyő valóban túl is élje ezt a többszörös intenzív környezetváltozást. Sok szempontot figyelembe kell venned. Ráadásul sajnos a kertészetek szerint, még ekkor is csak 45-50% az esélye annak, hogy nem pusztul el. Ami jó hír, hogy Magyarországon is lehet már élő földlabdás fenyőfát kölcsönözni, melyet a kereskedőkhöz vissza lehet vinni, majd azt újraértékesítik.

Ha a cserepes fenyőt nem tudod az ünnep elmúltával kiültetni és gondozni, kölcsönözhetsz is egyet, a fenyő árának felét pedig levásárolhatod, majd az ünnep végén az Oázis kertészetbe visszavitt fenyők ismét értékesítésre kerülnek a kertészet által. Ez egy minden kérdésre választ adó megoldás lehet, hiszen az üzlet az ország 27 pontján elérhető. De garantálom ,hogy egy kis utánajárással számos olyan kertészetet találhatsz, ahol hasonlóan jó kezdeményezéssel teheted zöldebbé a fenyő választásod.

 

Viszont itt még nincs vége, van ám további lehetőséged is, noha ez a variáció még nem igen terjedt el, kétségtelen ,hogy van létjogosultsága. Hiszen összességében ebben az esetben is az a legjobb megoldás mint sok más fenntarthatósági kérdésben. Használjuk azt amink van. Pinterest és az internet a barátunk. Rengeteg szebbnél szebb fenyőfa alternatíva létezik, amivel se élő se mű fenyőt nem kell venni, mégis megtremthetjük otthonunkba az ünnepi hangulatot.

Végül tényleg az a legfontosabb ,hogy bármyilen fát is választunk, alatta szeretetben teljenek az ünnepek. De a szeret jegyében ünnepeljünk úgy , hogy a Földünknek se okozzunk olyan nagy terhet.