Természetes fényvédő és szemétből készült fürdőruha – Avagy, hogyan strandolj hulladék nélkül?

Csikorgó papucsok, egy jó fokhagymás, sajtos, tejfölös lángos, klór szag, naptej, meggysör és Fanta, naptej illatú mégis rákvörösre égett bőr, kék zöld foltok a csúszdától és persze “rántotthúsos” szendvics. Dolgok amik eszembe jutnak ha valaki azt mondja, hogy menjünk strandolni. No de mostanra már bizony az is eszembe jut, hogyan oldjam ezt meg úgy, hogy a lehető legkevesebb szemetet termeljünk. Így mostanra az első ami eszembe jut, az a természetes fényvédő vagy az újrahasznosított bikini. A nagy kérdés pedig nem más mint, hogy, hogyan lehetséges  a hulladékmentes utazás és strandolás?

Természetesen itt is az a legfontosabb mint általánosságban a hulladékmentes életnél, hogy előre készüljünk fel. Legjobb ha listát írunk arról ,hogy a strandolás alatt mik azok az egyszer használatos műanyagok, amikkel találkozhatunk. A legkézzelfoghatóbb lépés ha a táskánk megtöltjük ezek kiváltására alkalmas újra használható eszközökkel.

Viszont mielőtt a strandtáskába ugranánk, pancsolás idején van egy olyan műanyag, amit mindenki használ, mégis keveseknek jut eszébe, hogy ez is lehet fenntartható.

Bizony, a legtöbb fürdőruha is műanyagból készül. Ráadásul noha nem egyszer használatos eszközök lennének, valljuk be őszintén, a legtöbb már olyan alacsony minőségű ,hogy jó ha egy szezont kibír. 

Ha szeretnéd, hogy a bikinid által kevesebb szemét legyen a világban már léteznek olyan  hulladékból készült fürdőruhák, amik több szezonon keresztül is hű társaid lesznek. Nem is kell messzire mennünk, ugyanis elérhető, egy magyar, környezettudatos és vegán ruhamárka a Vivawell. Ez a csapat sok más igazán praktikus ruhadarab mellett egyedi fürdőruhákat is gyárt. Nem mellékesen ha a szívedhez közel áll a body positivity, érdemes Vivit a social média felületeken is követni.

Ki hitte volna, hogy most már lehet újrahasznosított bikini is a gardróbodban. Persze ez nem azt jelenti , hogy minden fürdőruhád dobd ki, sőt… Vigyázz rájuk, és használd őket a lehető legtovább. Viszont ha újra van szükséged, ne feledd , hogy környezettudatosan is dönthetsz.

Mi legyen a strandtáskában?

3 féle ember létezik a strandon. A hátizsákos, a divatos strandtáskás és aki csak bevágja a holmit egy szatyorba vagy cekkerbe.

Bármelyik is legyen, végül az lesz a lényeg, hogy mi van benne. Az alábbiakban adok egy környezettudatos check list-et, amit érdemes figyelembe venni amikor elindulsz a strandra. Sőt úgy összességében a hulladékmentes utazás eléréséhez is hasznos lehet.

Persze az én strandolási szokásaim és igényeim könnyen lehet, hogy különböznek a tieidtől, így a te listád lehet egy kicsit másabb lesz.

Tudom – tudom soknak tűnik, de az a mennyiségű szemét sem kevés, amit egy átlagember maga után hagy a strandon. Persze nem is kell mindenről lemondani, hiszen nem csak funkciókból állunk. Pihenni, hűsölni és minden évszakot megélni nem csak jó, de kell is. Viszont ezt tegyük a lehető legkisebb környezeti lábnyommal. Valljuk be, igazán nem nagy teher egy természetes fényvédő, egy kis tasak evőeszköz vagy egy jó kulacs az eldobható eszközök helyett.