Környezetbarát szőrtelenség – Azaz hogyan szőrteleníts hulladék nélkül

Az életünknek rengeteg apró területe van amit külön-külön ki lehet, és ki is kell vesézni. Hiszen ezek között sok olyan van mint, a hulladékmentes szőrtelenítés, ahol fenntartható megoldások végtelen tárháza vár ránk.

Sokunk számára mindennapos tevékenység ez, különösen nyáron, mások viszont sosem élnek a lehetőséggel és maradnak a természetes adottságaiknál. Vannak olyan testrészeink melyek szőrösebbek, vannak olyanok melyek érzékenyek, és van olyan amelyik bírja a strapát. Van olyan, hogy minden nap, van olyan ,hogy csak havonta esünk nekik. Van aki mindent meghagy és van aki csak úgy érzi jól magát, hogy teljesen “csupasz”. Bármelyikhez is tartozz az teljesen rendben van. Ha viszont fenntartható megoldásokat keresel a szőrtelenítésre, érdemes tovább olvasni.

Ezer féle ember és ezer féle igény létezik, éppen ez lehet az oka annak is, hogy ilyen sokféle megoldás létezik már a hulladékmentes szőrtelenítésre. Most én  azt a 3  eszközt, és azok használatát szeretném bemutatni,  melyeknek a kevésbé fenntartható verzióját, a legtöbben használjátok.

Sokat gondolkoztam ,hogy a trió tagja legyen-e az epilátor de végül bekerült a megoldási listámba biztonsági borotva és a cukorpaszta mellé. Hogy mégis miért került be az én környezetbarát megoldásaim közé, azt a lentiekben megmagyarázom.

De még mindenek előtt, van egy nagyon fontos megjegyzésem, ami mérföldekkel fájdalommentésebbé teheti a folyamatot és szebbé a végeredményt:

A szőrteleníteni kívánt felületet kívülről testápolóval, a teljes testet pedig belülről, megfelelő folyadék fogyasztással (mindig) hidratáljuk!

Nem mellékesen, még segíthetjük a szebb eredmény elérését, különösen ha a végtagok szőrtelenítéséről van szó, egy kellemes bőrradírozással a műveletet megelőző napon. Ezzel csökkentjük a szőrtüszők kialakulásának lehetőségét, ráadásul a megfelelően hidratált és kezelt bőr esetében még kevésbé fájdalmas a folyamat.

Epilátor

No, de miért került fel az epilátor a hulladékmentes szőrtelenítésre való eszközök listájára, hiszen igencsak kilóg a sorból. A válasz nagyon egyszerű. Az én kis eszközöm, már több mint 11 éves, és noha energiát használ fel minden használat során, meggyőződésem, hogy ez idő alatt, rengeteg szemetet spóroltam vele. Így ha nem is teljesen “zero waste”, ha az ember vigyáz rá, és a lehető legtovább használja, mindenképp a fenntartható megoldások közé sorolnám. 

Arról nem is beszélve, hogy a használata gyors egyszerű, és hosszantartó eredményt lehet vele elérni.

Cukorpaszta

A cukorpaszta használata már kevésbé egyszerű, viszont annál hatékonyabb. Arról nem is beszélve, hogy a mellett , hogy gyakorlatilag hulladék nélkül, készen is megvásárolhatod, akár otthon is elkészítheted.

Hozzávalók:

 • 200 g cukor
 • 10 ml víz
 • 30 ml citromlé

Öntsd össze egy lábasba a cukrot és a citromlevet, majd folyamatos keverés mellett forrald fel. Apránként add hozzá a vizet. Negyed óráig szükséges főzni alacsony lángon, amíg mézszínű lesz, ekkor leveheted a tűzről. Egy hőálló edénybe öntsd ki, és várd meg, amíg kihűl annyira, hogy szabad kézzel hozzá tudj érni.

A Tebében kapható Cukorpaszta használata:

 1. A szőrtelenítő felület legyen tiszta, érdemes egy gyors tusolással vagy mosakodással indítani a folyamatot.
 2. Mielőtt nekiesünk a felületnek szórjunk rá hintőport, erre a célra egy kis kukoricakeményítő is tökéletesen megfelel. Finoman dörzsöljük át vele a területet, így teljesen szárazzá tesszük a felületet
 3. A terület méretétől függően vegyél az ujjaid közé egy diónyi mennyiséget. Zárd össze újaid, és igyekezz a pasztát egy kis galacsinként a mutató-középső és a hüvelyk ujjad között megtartani
 4. A szőrnövekedés irányával ellentétes irányban lassan, szőrhúzás- és fájdalommentesen vidd fel a pasztát 4–6 mm vastagságban. Ugyanazon a területen kétszer-háromszor simíts végig, így a paszta meg tud olvadni, be tud folyni a szőrtüszőbe, és körbe tudja fogni a szőrszálat. Az utolsó simítás vége nyúljon túl az előzőn, a bőr legyen kifeszítve, és egy határozott mozdulattal, a bőrfelszínnel párhuzamosan és a szőrnövéssel megegyező irányban húzd le a pasztát. Ügyelj rá, hogy soha ne rántsd meg a pasztát a bőrre merőlegesen, mert így okozhatsz magadnak véraláfutásokat
 5. Ugyanezzel a darab pasztával addig dolgozhatsz, ameddig teljesen meg nem telik, és el nem kezd nyúlóssá válni. Ekkor vízzel mosd le, és vegyél újabb darabot
 6. Használata után töröld át a szőrtelenített területet Tonizáló levendulavízzel, amely nyugtató, fertőtlenítő és összehúzó hatású.

Már az is komoly érv a Fleur De Lin cukorpaszta mellett, hogy egy csodás hazai gyártó keze munkája, de ráadásul fém tégelyben, teljesen műanyagmentesen beszerezhető. Nem mellékesen ha kiürült a tégelyed és nem szeretnéd újrahasználni, az ország bármelyik Tebe boltjában leadhatod, így azt mi visszajuttatjuk a gyártóhoz aki újra felhasználja.

Fém biztonsági borotva

Sokan vagyunk akik nem bírjuk a fájdalmat, vagy csak bizonyos testrészeken nem viseljük. Vagy szimplán a borotválkozást tartjuk a legpraktikusabb megoldásnak. 

Mivel ilyen sok ember mindennapi eszköze, egy komplett iparág épült ki rá. Az egy dolog, hogy a rózsaszín adót itt is bőven megfizetjük, hiszen egy “női borotva” mindig jelentősen drágább mint a “férfi borotva”. Ráadásul olyan nagy mennyiségű szemetet termelünk az eldobható borotvákkal, hogy az bekerült a top 10 természetben előforduló hulladékok közé.

Szerencsére az eldobható borotvák kiváltására létezik hulladékmentes megoldás. Egy végtelenül egyszerű, sőt elegáns és igen hamar pénztárca barátbabb eszköz a fém biztonsági borotva.

Sokan tartanak a használatától ,hiszen valóban igényel egy kis gyakorlást, ahhoz ,hogy ne vágjuk meg magunk vele. Viszont ha az ember ráérez egy ilyen eszköz nemhogy sokáig, de akár örökre is társa lehet a fenntartható szőrtelenítés megoldásaként. Akár férfiaknak akár nőknek a test bármely területére tökéletes megoldás lehet, nem mellékesen egyedi étkülönleges színeikkel, kialakításukkal és elegánsabb és szebb ékei a fürdőszobánknak.

Pár tipp a megfelelő használathoz:

 • a megfelelő előkészítés része ebben az esetben is a hidratált bőr és egy lágy bőrradírózás
 • a borotvapengét rendszeresen cseréljük. Érzékeny területeken érdemes teljesen friss, kevésbé érzékeny területeken is legfeljebb 3-4 alkalommal használt pengével használni. Ez persze függ a szőr erősségétől és a penge fajtájától is.
 • Nagyon fontos, hogy az eldobható borotvák eltérő kialakítása miatt, a szőrtelenített felület felszínével szinte párhuzamosan, kis szögben tartjuk a borotva nyelét. Ha nem akarjuk összeszabdalni magunkat, a biztonsági borotva nyelét tartsuk nagyobb szögben, hogy a borotva fején lévő fém rész vezethesse a pengét.
 • ahogy minden más szőrtelenítési módszernél, itt is végtelenül fontos, hogy ha végeztünk használjunk megfelelő hidratálást a felületen. Erre szerencsére már létezik borotválkozás utáni gél is, de adott területeken egy növényi hatóanyagokban gazdag testápoló is elég lehet.

Válassz kedvedre egy számodra megfelelő megoldást, és ezáltal tegyél még egy lépést a hulladékmentesség útján. Hidd el, egy ilyen apró változtatás is sokat számít! Remélem ,hogy tippjeimmel segíthettem a folyamatot kellemesebbé és eredményesebbé tenni.

Csodás nyarat kívánok nektek, akár szőrősen akár szőrtelenül szeretnétek azt eltölteni!