3+1 tipp arra, hogy kevesebb vizet használj! | Víz világnapja 2022

Tavasszal szerencsére több környezettudatos világ – és jeles nap van, ezek alól pedig a mai sem kivétel, ugyanis március 22-én a víz világnapját ünnepeljük!

Amikor belegondolunk abba, hogy vajon mekkora környezeti lábnyomot hagyunk majd magunk után nem csak arra kell gondolnunk, mennyit szemetelünk, hanem arra is, hogy mennyi erőforrást használunk el feleslegesen. Áram, gáz, víz. Ezek közül mindannyian többet használunk, mint amire amúgy szükségünk lenne. Mindezek közül pedig a víz az, amire leginkább oda kell figyeljünk.

A víz kétség kívül az élet esszenciája. Lehetővé teszi, hogy nap, mint nap létezzünk. Viszont napjainkban egyre jobban oda kell figyelni arra is, hogy óvjuk, nem csak azzal, hogy nem szemetelünk, hanem azzal is, hogy kevesebb vizet használunk, hiszen sokan észre sem veszik azt az iszonyú vízmennyiséget, amely csak feleslegesen lefolyik a lefolyón.

Mit is tehettek a vízzel való spórolás érdekében? Íme pár tipp, praktika amit Ti is bevezethettek az otthonotokban:

  • Mosogatás

Bár sokaknál már mosogatógép található, amely megfelelő használat mellett bizonyítottan kevesebb vizet használ az edények és eszközök tisztítására, viszont van, ahol ez a lehetőség nem áll fent. A jó öreg kézi mosogatás közben sokkal több vizet használunk, mint amire amúgy szükség lenne és sokszor észre sem vesszük.

Ne mosogassatok folyó csapnál. Engedjetek egy kevés vizet a mosogató aljába és abból gazdálkodjatok. Ha folyik a csap, míg az edényeket tisztítjátok az elhasznált víz ¾-e feleslegesen van elhasználva.

Ez fürdésnél is érvénybe lép.

Tudom, milyen jó érzés a forró, tusolóból folyó víz alatt állni, vagy beleülni egy hatalmas kádba és habfürdőt venni, viszont rengeteg vizet spórolhatsz meg, ha fürdés helyett tusolsz, azt pedig 3-4 perc alatt elvégzed. Ha pedig szőrtelenítesz tusolás közben, addig állítsd le a vizet, hogy ne folyjék feleslegesen.

Mindezek mellett kézmosáskor és fogmosáskor is odafigyelhettek az elhasznált víz mennyiségére! Amíg szappanozzátok a kezeteket, vagy mossátok a fogatokat zárjátok el a csapot.

  • Csapvíz ivása

Nagy szerencsémre Békés megyében országos szinten kiemelkedően jó minőségű a csapvíz, így természetesen én is ezt iszom. Ennek függvényében sokszor látom azt, hogy amikor valaki a pohárral a csaphoz lép, hogy engedjen magának vizet előtte kifolyatja a csőben lévő mennyiséget és megvárja, míg elég hideg, vagy elég meleg nem lesz az, vagy kétszer kiöblíti a poharat ivás előtt és után is. Az is sokszor előfordul, hogy a pohár tartalmának felét aztán csak kiöntjük. Mondanom sem kell, hogy hasonlóan a mosogatáshoz, ez a vízmennyiség is feleslegesen lett elhasználva.

Így, ha iszol csak a szükséges mennyiséget öntsd ki magadnak, ezután pedig a poharat forítsd fejjel lefele, így nem kell elöblíteni újbóli használat előtt. Ebben nagy segítség lehet egy kancsó (akár vízszűrős, amit tényleg csak az ivóvíz tárolására használunk, így nem kell a csapból kiengedni az ott állt vizet) is, amiből tényleg csak annyit öntünk, amennyire szükségünk van.

Ha mégis marad víz a poharadban, vagy a kancsódban, add oda a növényeknek vagy a háziállatoknak, ne pedig a lefolyóban végezze.

  • Esővíz

Ha lehetőséged engedi és kertes, vagy olyan emeletes lakásban élsz ahol tudsz esővizet gyűjteni, akkor a növényeid nagyon hálásak lesznek Neked! Összegyűjtöd azt a vizet, amelyet a természet ad és újra felhasználod! Ráadásul, nem az ivóvizedet pazarlod erre a célra.

  • Környezetbarát termékekre váltás

Bele sem gondolunk, hogy pár megszokott, eldobható termék nem csak a lebomlásával jelent környezeti terhet, hanem előállításával is. Nem is gondolná az ember, hogy, ha maga köré néz, hogy a legalapvetőbb eszközök gyártása közben mennyi felesleges vizet használ el az adott ipar.

Az EEA vízkitermelési indexe (water exploitation index) szerint Európában a gazdasági tevékenységek évente átlagosan mintegy 243 000 köbhektométer vizet használnak fel. *1

Ennek jelentős része pedig igaz, hogy legtöbbször visszakerül a természetbe, de legtöbb esetben ez már szennyvíz.

Ezzel szemben a környezettudatos termékek általában kistermelőnél, családi vagy kisvállalkozásnál készülnek, amelyek során jelentősen kevesebb víz van feleslegesen felhasználva.

Mindezek mellett érdemes végiggondolni, hogy Ti, a saját életetekben és háztartásotokban hol használjátok fel a legtöbb vizet? Ha tudtok, próbaljatok meg pár változtatás bevezetésével azon a területen is spórolni!

Higyjétek el, ha a fenti tippek bármelyikét is bevezetitek, nem csak a környezet, hanem a vízszámlátok is megköszöni!

*1: Forrás: https://www.eea.europa.eu/hu/jelzesek/eea-jelzesek-2018-viz-elet/cikkek/vizhasznalat-europaban-2014-a-mennyiseg