Mi legyen az első lépésem a Hulladékmentesség útján?

Kétségtelen ,hogy életmódot váltani NEM könnyű. Ez teljesen igaz a hulladékmentes és úgy egyáltalán a környezettudatos életmódra is. Nem véletlenül a leggyakrabban feltett kérdés amit kapok, hogy, hogyan is kezdjem el, mi legyen az első lépésem a hulladékmentesség útján.

Erre szeretnék most nektek választ adni a ZeroWaste 5 alappilérje alapján.

De mindenek előtt a legfontosabb lépés. 
KUKÁZÁSRA FEL!

Igen jól olvastad, amint megtelik a szemetesed kapd elő és ásd bele magad, szó szerint. 

Amióta a szemetet elviszik a házaktól tudattalanná vált a pillanat amikor a kezünkből bármi a kukába hullik. Így nem is igen tudjuk ,hogy mi is került a szemetesünkbe.

Ha ezen szeretnél változtatni és elindulsz a hulladékmentesség útján, azt javaslom minden egyes darab hulladékot amit találsz vizsgáld meg az alábbi szempontok alapján.

1. Mondj nemet!
Valóban szükséged volt rá?
Biztos hallottál már az impulzus vásárlásról. Ennél a pontnál nem csak arra gondolok amikor valami nasit azért veszel meg mert éhesen mentél a boltba vásárolni, vagy mert nem írsz listát mielőtt elmész a boltba, hanem arra is,hogy mi az amiről hajlandó vagy lemondani a környezettudatosság jegyében.
Ilyen dolog volt nekem többek között a pilóta keksz. Imádom, szándékosan vettem meg de inkább sütök valamit otthon de nem veszem meg. (itt főként a pálmaolaj tartalma volt nekem a legmotiválóbb szempont)

 2.  Mérsékeld a fogyasztást!
Mi az amiből kevesebb is elég lenne?
No persze itt nem csak a szemetes tartalmára gondolok. Ide sorolhatjuk az energia vagy víz takarékosságot is. 

Persze a szemetesbe is sok olyan dolog kerül amit meg sem kellett volna venni. Ezek között első helyen az élelmiszerek szerepelnek sajnos. Légy tudatos , mindenből csak annyit vegyél meg amennyire tényleg szükséged van.

 a sok értékes ételt.

Az élelmiszeripar önmagában hatalmas ökológiai lábnyommal bír, ne rontsunk a helyzeten azzal, hogy a szemetesünkbe termelik

"A világunkkal nem az a baj, hogy nem tudunk enni adni az éhezőknek hanem az, hogy nem tudjuk jóllakatni a gazdagokat"

3. Használd újra!
Feltudod még valamire használni?
Ennek a pontnak csak a kreativitásunk szab határt. A legegyszerűbb példa amit én magam a leggyakrabban tartok meg, a befőttes üveg. Ezer meg egy féle módja van ,hogy új életet adj neki, lehet használni újra befőzésre, rendszerezésre, ételtárolásra, konkrétan fel nem sorolható. Ennél a pontnál legjobb barátunk a pinterest.
Van rá ZeroWaste megoldás?
Tegyük fel rendszeresen hozod el a kávéd eldobós pohárban, a munkahelyeden csak eldobható evőeszközzel tudsz megebédelni mert azt adják a büfében, vagy még mindig nejlon zacskóban veszed a zöldséget. Keress fenntartható alternatívákat a kukádban lévő eldobhatós eszközeidre.

Közben ne feledd! CSAK APRÁNKÉNT!!

Megjegyzés: Miközben e kukázol és mérlegelsz mindig azon agyalj ,hogy egyszerre majd csak egy dolgon változtass. Akár írhatsz jegyzetet is magadnak, hogy melyikkel szeretnéd kezdeni, sőt azt is kitűzheted célul, hogy mit, mikor fogsz megreformálni. De tényleg tartsd észben, itt különösen igaz a „lassan járj tovább érsz” mondás.

4. Hasznosíts újra!
Te magad újra tudod hasznosítani?
Az előző ponthoz hasonlóan a Pinterest ismét a barátunk és itt is csak a kreativitás szabja a határokat, viszont itt már arról beszélünk, hogy valaminek más formában adjunk életet. A műanyag zacskóból „fonál”, papírból merített papír vagy töltő anyag, gyerekeknek kreatív házilag gyártott játékok és ezer más dolog születhet így.

Szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható csomagolásban be tudod szerezni?

Sajnos Magyarország bizonyos részein még mindig nem megoldott a szelektív hulladékgyűjtés vagy annak a megfelelő feldolgozása.
Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy a te településeden ez megoldható akkor élj a lehetőséggel. Járj utána alaposan, hogy mit hova és hogyan dobhatsz  ki. Ha ez meg van , nincs más dolgod, mint találni olyan termékeket amik újrahasznosítható csomagolásban kaphatóak.

Megjegyzés: Fontos, hogy minden szemét darabnál a leírt sorrendben tedd fel a kérdéseket.
Tehát, ha nem tudom nélkülözni akkor tudom e mérsékelni a fogyaztását.
Ha azt sem tudom akkor tudok e rá valamilyen újra és újra használható alternatívát.
Ha nem tudom újra használni akkor van e belőle  újrahasznosítható verzió.

Végül amikor ezeken a pontokon végig mentél már csak egy féle hulladék marad:

5. Komposztálj!
Vissza adhatod a Földnek?
Ha minden ponton végig mentél az lesz a végcél, hogy már csak az maradjon a kukába amit egy  egyszerű folyamattal vissza adhatsz a természetnek. Egy külön regényt megérne a komposztálás témája (meg is ér, elegendő nyomtatott és digitális irodalmat találsz a témában). 
De csak egy dolgot szeretnék itt kiemelni. Komposztálni bárhol lehet. Tömblakásban, sorházban, tanyán, lakókocsival, bárhol. Csak ásd magad a témába és találd meg a számodra megfelelő megoldást.

Sose feledd, hulladékmentesen élni sokszor nem könnyebb, de minden esetben jobb!

A fogyasztói társadalommal és az évtizedek óta kialakult vásárlói kultúrával itt szemben halad az ember. De ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy visszafele haladnánk az időben. Ellenkezőleg, beismerni a hibáinkat és felvállalni a felelősséget, szembesülni a tetteink következményével igenis fejlődés és előre lépés.
Sokszor lehet kevésbé kényelmes egy új környezettudatos lépést kialakítani. DE amint beépíted a mindennapi szokásaid közé, amint megszokod, hatalmas sikerélménnyel fog párosulni. 

Minden percét imádni fogod, és nincs is jobb érzés annál, mint amikor tudod, hogy te mindent megteszel. 
A hulladékmentesség nem végcél hanem törekvés!