5+1 tipp a környezetbarát utazáshoz.

Kétségtelenül az élet egyre több területén hódít a környezettudatos gondolkodásmód. Pár évvel ezelőtt bele sem gondoltunk volna ,hogy szigorú jogszabályok bevezetésével ünnepelhetjük majd a #műanyagmentesjúlius kezdetén.

Egyre többet teszünk, ki mit tud bevállal és „áldoz” a környezetvédelem oltárán a hétköznapi szokásainak megváltoztatásával. De a hétköznapok nem csak erről szólnak, menni kell iskolába, szalad a ház, kapkodni kell a polcról a vacsorának való mert már este hat de még nem is voltál otthon, újra kelni, szaladni,enni, hazaérni és újra, újra és újra. Mindeközben figyelni ,hogy legyen én idő, a gyerek ne érezze magát elhanyagolva és közben még a környezetet is óvjuk ?

Ez alól várjuk a felmentést a nyaralásokon, kirándulásokon. Pihenni, ellazulni és végre nem gondolkodni vágyunk. Kicsit sokan azt is érezhetjük, hogy ilyenkor kevesebb a felelősségünk, mert az mindenkinek jár, hogy egy kicsit fel legyen oldozva.

Természetesen nem akarok senkit végtelenül elkeseríteni, de nem ilyenkor sem felejtkezhetünk meg a lábnyomunkról. Jelenlegi adatok szerint egy nyaralás vagy utazás során háromszor akkora a környezeti lábnyomunk mint egy átlagos hétköznapon. 

De nyugi, ahogy az élet más területein így itt sem kell nagy áldozatokat hozni azért, hogy meg maradjon a kényelem de e mellett a környezet se szenvedje kárt.

Tippek a fenntartható utazáshoz:

1. Nem leplezek ne nagy titok, hogy a nyaraláshoz,  bizony el kell menni otthonról. Ez esetben viszont jó lenne ha nem csapnánk túlzottan oda a CO2 kibocsájtásunk fenekére. 
Akár itthon vagy a saját autóddal akár külföldön bérelnél autót, jelentős lépés lehet, ha inkább a tömegközlekedést választod. Sőt ha a lehetőség adott a repülőút helyett is érdemes vonatot választani. Részletes adatokat ebben a cikkben találsz.

2. Szerencsénkre az ÖKO turizmus és utazás egyre népszerűbb így az úticél kiválasztásakor konkrét applikációk tanúsítványok, minősítések lehetnek a segítségedre.

  •  Számoljuk utána a tervezett utazás CO2 kibocsátásának az EMAK kalkulátorával.
  • Kutass, tájékozódj, derítsd fel a
    helyzetet! Keress jó hírű útikönyvet, nézz utána, mások mit gondolnak
    róla! A teljes megbízhatóság kedvéért nézd meg, rendelkezik-e valamilyen környezetbarát, fenntarthatósági minősítéssel. A Sustainable Travel International (STI – kb. Fenntartható Utazási Világszervezet) fejlesztett.

3. Készülj fel minden szinten. Ahogy a környezettudatos vásárláshoz, úgy a fenntartható utazshoz is jól jön egy lista. Gondoljuk át, hogy milyen kozmetikumokra, eszközökre lehet majd szükségünk , mik azok az egyszerhasználatos eszközök amiket ki tudunk váltani ha a zero waste verzióját magunkkal visszük. Mondok pár konkrét példát : természetesen nincs utazás kulacs nélkül a pet palackok helyett, mindig legyen ott egy evőeszköz tartó és persze egy újra tasak vagy újra szalvéta sem árt.

4. Sokszor azt gondolom ,hogy erről felesleges beszélni. Mert ez a legkevesebb, sőt még a nullánál is kevesebb amit megtehetnénk hétköznap és az utazásaink során is. Ez pedig nem más mint, hogy : NE SZEMETELJ! 
Nincs mit azon rágódni ,hogy miért és hogyan. Egy a lényeg a túráim és utazásaim során, de még a saját házam előtt is szembesülök vele, hogy nem bírjuk elvinni a kukáig az üdítős dobozt meg a péksütis zacskót. Sőt út széli erdősávokban még illegális szemétlerakókkal is találkozhatunk.  Ezen a ponton 3 dolgot tudsz tenni:

  • ha nem is sikerül hulladékmentesen megoldani a folyadék fogyasztást és egyebeket, a legkevesebb ,hogy a más üres tasakokat és flakonokat eljuttatod a legközelebbi szelektív kukáig
  • ha igazán kalandor vagy és gyakran jársz túrázni, akár magadhoz is tehetsz egy szemetes zsákot és egy pár gumikesztyűt, hogy össze tudd gyűjteni a szemed elé kerülő természetben elhagyott hulladékokat.
  • Ha pedig illegális hulladéklerakóval találkozol, amit értelem szerűen te magad a kis zacskóddal nem tudsz megszüntetni, jobb ha a telefonodon tartod a hulladékvadász alkalmazását. Így azonnal tudod értesíteni a megfelelő szerveket.

Az utazás kikapcsolódás. Ennek ellenére jó ha a felelősségérzetünk megmarad

5. Szuvenír nélkül a legtöbbünknek nincs nyaralás. Sokan az egész családnak visznek haza valami kis apróságot és ezek végül a saját „mütyijeinkkel” összekeveredve fogják majd a port valamelyik sarokban vagy a hűtő ajtaján. Arról nem is beszélve, hogy Számos faj azért került a kihalás szélére, mert a helyiek különféle okokból, de vadásszák őket. Például hatalmas piaca van a krokodilbőr táskáknak, az elefántagyarból, teknőspáncélból, védett fából készült dísztárgyaknak.

Sokan olyan egzotikus szuveníreket visznek haza, mint a korall, kagyló vagy egy ritka, vadon élő orchidea. A szuvenír tárgyak elkészítéséhez felhasznált műanyagok és az állatoktól származó anyagok miatt igen megterhelő lehet a környezetnek ezeknek a megvásárlása. Így ha tehetjük, próbáljuk ezeket elkerülni, és járjunk utána, hogy az adott ajándéktárgy miből készült, honnan származik.

Sőt a legjobb ha eleve olyan szuvenírt keresünk amit egyébként is szeretnénk vásárolni. Pl van egy szuper konyhaszekrényed de elhasználódtak a gombjai, vagy a fürdőszobádba keresel kilépőt akkor vadász ezekre. Igazán jó érzés lesz minden nap találkozni vele az otthonodban.

+1 Tipp

Ne stresszelj rá! Ne várd el magadtól, hogy egyik pillanatról  másikra változz. Elhiszem és tudom ,hogy a nyaralás a kikapcsolódásnak az ideje. De tényleg nem mehetek el a mellett, hogy a karácsonyozás után a nyaralás a második olyan esemény az évben amikor őrületesen megnövekszik a környezeti lábnyomunk a hétköznapokhoz képest.

Viszont ahogy a hétköznapi hulladékmentes törekvéseknél is fontos ,hogy ne várd magadtól az azonnali teljes hulladékmentességet, úgy a nyaralásokon is lehetsz egy kicsit megértő magaddal.

Remélem a tippjeim tudnak segíteni , hogy idén már te is kissebb lábnyommal utazhass.

Ne legyél rest a bejegyzés alá írd ide bátran ha eszedbe jutott pár tipp vagy tanács ami mások számára hasznos lehet a fenntartható utazás kapcsán.  

Vakáció