Véget ért a Föld napja? | Avagy miért szitokszó a „divatos téma”

Idén véget ért a föld napja. Szinte pontosan egy hónappal ezelőtt volt, és ahogy azt reméltük sokkal nagyobb hangja volt, mint eddig bármikor. Minden poszt az Instagrammon, minden második Youtube videó és gyakorlatilag az összes online felület ettől volt hangos.

Nem szeretném meglovagolni az ilyenkor szokásos témát, hogy bezzeg máskor nem beszél erről, hogy csak a divatot követi stb… Ezt pedig azért nem teszem, mert nem értek vele egyet.  Valójában azt gondolom ,hogy igenis jó, ha  olyan emberek is felkarolnak egy témát ami a környezettudatosságról szól, akik egyébként nem foglalkoznak a környezetvédelemmel, még ha ezt csak egy napon is teszik az évben. Sok esetben én is belátom, hogy egyenest mérgező, ha valaki csak meglovagol egy „divatos” témát, közben pedig az év többi részében eszébe sem jut azzal foglalkozni.

Ilyen volt és ilyen most is a sok Black Lives Matter profilkép azoknál, akik a való életben gond nélkül nevetnek a rasszista vicceken vagy akár ténylegesen bántalmaznak másokat a származásuk miatt. Vagy a most szerencsére egyre nagyobb hangot kapó állatkísérlet mentes termékek támogatását hirdető posztok olyanoktól, akik a hétköznapokban simán megrendelik AliExpressről azt a rúzst, ami most annyira felkapott, mert zöld, de közben piros. 

Ezeket én is látom, és pontosan tisztában vagyok azzal, hogy miért lehet ez kontraproduktív. Pláne ha egy influenszer vagy agy közszereplő csinál ilyeneket.  Viszont érdemes egy kicsit holisztikusabban is látni ezt. Személy szerint én nagyon örültem ,hogy rengeteg olyan influenszer is megszólalt 2021-ben a Föld napjárt, és felhozta a környezetvédelmet mint témát a követői számár.

#lehetzöld

 Ez azért különösen hasznos mert ha pl a Tebe oldalát nézzük, természetesen jelentős többségben olyanok olvasták a posztokat és bejegyzéseket a világnap alkalmából akik eleve nyitottak a témára és akár napi szinten foglalkoznak ezzel. Viszont egy olyan közszereplő akinek nem ez a fő profilja olyan emberek szemét nyithatja fel a hétköznapi környezetvédelemre, akiknek ez eszébe sem jut vagy akár ellenszenves is volt a számára.

A „Divat” most már szitokszó. Persze vannak negatív oldalai, mert mindig lesz olyan, aki visszaél azzal, ha egy jó cél érdekében létrejön egy iparág ( pl : divatos zero waste termékeket felvásárol a Wish-ről, nem figyelve arra, hogy azt milyen körülmények között gyártják le,  és erre épít fel egy céget mondván ,hogy ) de csak azért mert valami most felkapott téma nem kell legyinteni ha látsz róla egy posztot.

Sőt, ha egy egyébként teljesen más témákkal foglalkozó oldalon ilyet látsz szánd rá az időd hagyj ott egy kedves üzenetet, hogy végre ilyet is látni, milyen jó ,hogy ő is beszél erről. Mert igenis jó, igenis kell, hogy minél többen beszéljünk erről. Mert így jut el több emberhez, így jut el mindenkihez. Persze nem felejtem, hogy sokszor tényleg csak lájkvadászok ezek a posztok, de még ha nem is nemes a cél hosszútávon jól járunk vele ha reagálsz rá, és kedvesen reagálsz rá, mert ha sok sok ember megmozdul rá akkor érdek lesz többet beszélni róla (ha csak lájkokért is). Valljuk be őszintén, ha minden egyes ilyen poszt okán csak egy embernek nyílik ki egy kicsit a szeme, máris megérte.

#lehetzöld De ne csak a Föld napján!