Legyen idén Zöld Péntek! Avagy Black Friday Tebe módra.

Minden év november utolsó péntekén a világ kifordul a bőréből. Vagy ekkor mutatja meg az igazi arcát? Remélem nem. Remélem, hogy tudjuk vállalni a felelősséget és túl tudunk látni a pillanatnyi valós vagy inkább kevésbé valós vágyainkon. Végre próbáljunk meg valódi értékeket keresni a boltok polcain. De miért is fontos ez, mire is gondolok valódi érték alatt?

A Black Friday Amerikában és azt hiszem most már itthon is, a karácsonyi „shopping” szezon kezdete. Ilyenkor a boltok, webshopok vélt vagy valós, de mindenképpen hatalmas akciókkal várják vásárlókat.Tömegverekedés, összetiport emberek, több hetes sorban-állás jellemzik a fogyasztói társadalom egyik legforgalmasabb napját. Az pedig már kicsit sem meglepő, hogy ez a nagyszabású esemény évek óta hazánkban is tombol.
Ezzel egyébként nincs is semmi baj. A baj ott kezdődik, ahogy mi emberek ezt az egészet kezeljük.

Pontosan most vagyunk benne,most kezdődik a 2020-as Black Friday , illetve ennek az időszaka. Merthogy elmondható, hogy jó ideje a hatalmas igényre úgy reagáltak a kereskedők, hogy az akciók akár 2-3-4 hétig is eltartanak.  Mi pedig mint aki eszét veszti ilyenkor neki állunk harácsolni.
Attól tartok Covid ide vagy oda ez idén sem lesz másképpen. Legfeljebb áthelyeződik az online térbe, ahol még könnyebben dobjuk be a kosárba a sok sok akciós csodát.

Tedd a szívedre a kezed és mond, hogy te még sosem vettél ilyenkor valamit amit megbántál, amire nem is volt szükséged vagy amiről kiderült ,hogy noha akciós volt az év többi napján is ugyan annyiért tudod beszerezni. Na ugye! Neked is volt ilyen.

A mérhetetlen pazarlás amúgy is világunk egyik legnagyobb problémája, amivel hatalmas terhet rovunk a környezetünkre. Bele sem gondolunk, hogy a világ másik végén éhbérér dolgozó emberek által legyártott többfunkciós távirányító, az elektromos fogpiszkáló adagoló, táncoló tapsoló villogó mikulás vagy a 120. hibiszkuszos illatú wc illatosító mennyi nyersanyagot, energiát és emberi erőt vesz igénybe mire a polcokra és onnan az otthonunkba kerül. Mindezt miért ? 
Jobb esetben azért, hogy ideig óráig örömet szerezzen mielőtt a kukában landolna. Rosszabb esetben azért, hogy szépen becsomagolva várja a fa alatt amíg valaki ki nem bontja,  ezután hazaviszi, elrakja és soha nem veszi elő.  

De nyugalom! Véletlenül sem szeretnék arra célozni, hogy a Black Friday az ördögtől való lenne. Csak az a nem mindegy, hogy, hogyan készülünk fel rá!

Mint mindig most is az a legjobb döntés ha egyet hátralépünk és felkészülünk. Lehet egyáltalán a fogyasztói társadalom legforgalmasabb napja zöld? 
Igen lehet, sőt legyen ! 
2020 így is kilóg a sorból, ha lúd akkor legyen kövér.

Legyen idén GreenFiday!

Adunk pár tippet, hogy hogyan tudsz aktív részese lenni ennek az időszaknak, hogy ne kelljen lemondanod az élményekről az ajándékozásról. Mindezt úgy, hogy környezettudatos maradsz.

KÉSZÜLJ FEL!
✅ Írj listát, mire van szükséged. Ezt a tippet érdemes egyébként egy hétköznapi bevásárlás során is megfogadni. Ha írsz magadnak listát sokkal kevesebb az esélye annak, hogy olyat is megvásárolsz amire nem is volt szükséged.

✅ Keresd az igényeidre a legkörnyezetbarátabb megoldást
✅ Vásárolj helyi de legalább hazai termékeket ha teheted. A jelenlegi időszakban ez fokozottan igaz. Ahhoz, hogy a termelők, családi vállalkozások fenntudják tartani magukat a vírusidőszak ellenére, fontos, hogy őket válaszd. Egy multi sem fog összeomlani a korlátozások miatt de rengeteg családi vállalkozás fogja talán végleg bezárni kapuit ha nem így teszel.
✅ Nézd meg, hogy az adott termék milyen boltokban és milyen áron elérhető
✅ Fogd listád a kezedbe és csak azt vedd meg amire szükséged van, olyan áron amivel tényleg jól jársz.

Nem véletlen írok erről már most. Még van időd a legnagyobb “akciókra” felkészülni.
Legyél tudatos és legyen ez a BlackFriday 2020-ban GreenFriday. Zöldíts a vásárlási szokásaidon!💚🍃
 

Természetesen Green Friday lesz a Tebében. Hiszen az egyik  legfontosabb célunk, hogy a lehető legtöbb emberhez eljuttassunk a hazai kézműves és környezettudatos gyártók, termelők termékeit. 

De arra kérünk ,hogy a fentieket fogadd meg, mert szeretnénk, hogy az akcióinkkal ne csak az járjon jól az év végén, aki a fa alatt kibontja majd a gondosan megvásárolt ajándékaid hanem a pénztárcád se kongjon üresen, a kamrád pedig ne legyen tele kacatokkal.