5 érv a csomagolásmentes Karácsony mellett

Nem biztos, de lehetséges, hogy már benned is felmerült az érzés, hogy az ünnepek alatt őrült mennyiségű szemetet halmozunk fel a szeretet nevében, és terheljük le az otthonunkat, a Földet.  Beszélgessünk egy kicsit arról, hogy miért is éri meg neked erre megoldást találni? Miért lehet ez egy tipikus "win-win" helyzet neked, a földnek és a közösségnek is?

1.Mert megteheted !

Tudjuk, az ünnepek alatt eleve macera a felkészülés és nehézkes mindig mindennel időben odafigyelni.  Pedig ennek az időszaknak a lényege a lelassulás a befelé fordulás a szeretteinkkel töltött idő . Miért ne tennéd ezt? 
Ha már a szeretteinkről beszélünk: mennyire fontos az ő, és a saját biztonságunk, mennyire fontos az, hogy a gyermekeink egy olyan világban nőhessenek fel ahol az embereknek fontos a természet és az élőhelyük egyensúlya.
Erről a teherről sajnos karácsonykor sem feledkezhetünk meg. Igen ezt pontosan tudjuk, hulladékmentesen élni nem könnyebb de jobb.
Ami pedig a legjobb az egészben, hogy megteheted. Szabad. Lehetséges. 
Akkor miért ne tennéd? A jelenlegi helyzetben nincs is más lehetőségünk mint lelassulni mint befelé fordulni, használjuk ki.

2. Mert biztonságos

Manapság ez egy kulcsszó: biztonság. Azt hiszem ez fontosabb is lett mint valaha, és az is biztos, hogy egy kicsit mindenkinek mást jelent. Viszont ha már környezettudatosság akkor elárulom, hogy miért jelenthet nagyobb biztonságot egy csomagolásmentes boltban vásárolni egy szupermarkethez képest. (a következőkben csak a saját üzletünkben tapasztaltak alapján nyilatkozom, bár azt hiszem ezek többségében az összes ilyen jellegű boltra igazak)

Sajnos vagy nem sajnos egy ilyen üzletben természetesen jóval kisebb a forgalom, így eleve kisebb a kockázat hiszen kevesebb ember fordul meg ott, ráadásul egyszerre is jelentősen kevesebben tartózkodnak egy légtérben.


Ha már bent vagy, az sem elhanyagolható, hogy a fentiek miatt a legtöbbször nem is kell semmihez nyúlnod hiszen személyre szabottan az eladó a rendelkezésedre áll és mindent össze készít neked.
Ez mindenki másra is igaz, tehát gyakorlatilag csak egy ember nyúl  bármihez is, így nem merülhet fel az, hogy amit megveszel azt már vagy 30 ember végigfogdosta.


A fentieknek az is következménye, hogy könnyebb az üzletet folyamatosan tisztán tartani és rendszeresen fertőtleníteni minden felületet, ami természetesen meg is történik
Azt hiszem ha teljesen objektíven vizsgáljuk ezt a dolgot, akkor egyértelmű, hogy egy ilyen vásárlás során kevesebb kockázatot vállal az ember.

3. Mert jót teszel!

Jót tenni olyan tág fogalom. Megpróbálom ezt most kicsit kézzel foghatóvá tenni. Jót tenni mindenki szerint becsülendő, mégis sokan lemondunk ennek a lehetőségéről a kényelem és a könnyelműség oltárán.

Ez az időszak tökéletesen alkalmas arra, hogy felmérjük, hogy kinek és hogyan tudunk most egy kis boldogságot csempészni az életébe. De ne feledkezzünk meg arról, hogy ezt a jót még jobbá is tehetjük.

Manapság már nem egy hippi mese az, hogy az egyetlen otthonunk a Föld veszélyben van. Jobban mondva nem is a Föld élete forog kockán hanem az emberiségé. De nem is szeretném elrontani ezzel az ünnepi hangulatot, koncentráljunk inkább a megoldásokra és a lehetőségekre.

Mit szólsz ahhoz, ha idén karácsonykor a fa alá nem teszel szemetet. Nem kell lemondanod semmiről, nem kell „visszafognod” magad. Csak sok mindent egy picit másképpen tegyél. (ezek hogyanjáról hamarosan olvashatsz itt a blogon)

Addig is maradjunk a miértnél :

Azért teszel jót
-mert így eltűnnek a sallangok az ünnepből és csak az marad ami számít
-mert úgy okozhatsz boldogságot, hogy az nem jelent terhet sem neked sem a környezetednek
-mert összefogva tisztává tehetjük az ünnepeket
–  mert végre nem a reklámokon hanem a szereteten lesz a hangsúly
– mert egy egészen más szintre tudod emelni az ünnepek élményét a tudatossággal és a belefektetett energiával.

 

4. Mert támogathatod a hazai családi vállalkozások munkáját

Ez a fejezet egy külön blogbejegyzést is megérne. A Tebe nyitása óta rengeteg hazai gyártót, termelőt, kézművest ismertünk meg akiknek a munkája fontos és értéket képvisel a piacon. Mégis azt látom, hogy ebben az időszakban keveset beszélünk róluk. Mindenki csak szalad, rohan az otthona a sarki kisbolt és a munkahelye között él és nem látunk ezen túl. 
Pedig ők ott vannak, még mindig dolgoznak és megteremtik azt az értéket amire most a világnak szüksége lenne.

A Tebének mindig is célja volt ezt a vállalkozó kört összefogni és a vásárlók számára elérhetővé tenni ezeket a csodálatos termékeket. 

Itt vagyunk a második hullámban, félünk és bezárkózunk. Ne felejtkezzünk meg az értékekről és ezekről a csodálatos kezdeményezésekről. Idén karácsonykor kerüljenek hazai termékek a fa alá. Ezzel is támogathatjuk a magyar gazdaságot, a helyi termelőket, kézműveseket és a családi vállalkozásokat, hogy ők is biztonságban túlélhessék ezt az időszakot.

5. Mert egy ilyen helyen vásárolni élmény

Ezt a pontot a legnehezebben megírnom, hiszen vitathatatlanul elfogult vagyok a témában. De remélem, hogy egy szkeptikus számára is sikerül ezt az állításomat megfelelő érvekkel alátámasztani.

Jelenleg azon kívűl, hogy az ember eljár dolgozni és esetleg elmegy valahova a természetben sétálni ( ezt is csak korlátozott időszakban és az otthonához közel teheti meg) már tényleg semmilyen lehetőség nem marad a „kikapcsolódásra” csak a napi bevásárlás.

Ez pedig jobb híján miért is ne lehetne egy egészen új vagy más élmény.

Képzeld el, hogy bemész egy szupermarketbe, nagy a zsongás hiszen munka után/ hétvégén nem csak neked hanem mindenki másnak is ez a program. Lekapkodod amire szükséged van, bevágod a zacskóba és irány haza.

VaAagy , fogod magad, elmész a helyi csomagolásmentes boltba.
Belépsz megcsap a frissen pörkölt kávé, a kézműves szappan és a natúr fa illatainak elegye, áthatnak a karácsonyi fények a narancsos fahéjas illatfelhő és megállsz. Körbenézel és semmi reklám, semmi villogás, csak a „pucér” termékek, a kézzel készült eszközök/termékek tökéletlensége, a halk zene, a csend, az eladók közvetlensége és kizárólagos figyelme vesz körül.

Képzeld el ahogy potyognak a gravitációs adagolóból a popcorn szemek az üvegedbe, hogy legyen nasi az esti filmhez. Ahogy szállnak a levegőbe a finom fahéjszemek amíg megkapod a kis fűszertartódba és ahogy elcsábít a sok csokis drazsé.

Na melyiket választod ?

Ha pedig mindenképp otthon érzed magad biztonságban hasonló élményekkel töltekezhetsz és tudatos vásárlással a hazai gyártókat támogatva tudod hulladékmentessé tenni a karácsonyotokat a webshopunkon keresztül:

https://tebe.hu/webshop/
Facebook